Rozhovor s Eliškou Bokšovou, učitelkou hodonínské Integrované střední školy, o 1. ročníku Férové snídaně s DofE a také o tom, jak je důležité věnovat se tématu udržitelnosti ve vzdělávacím systému.
Jak vznikl nápad uspořádat Férovou snídani u vás na škole?
Naším cílem bylo co nejefektivněji propojit aktivity v rámci vzdělávacího programu DofE s činností školní řídící skupiny podporující hnutí Fairtrade. Coby velcí nadšenci a příznivci obou těchto celosvětově rozšířených hnutí máme podobné záměry – šířit osvětu, vzdělávat lidi a pomáhat jim – a proto je logické, že chceme v co největší míře spolupracovat a vzájemně se podporovat. Naším hlavním počinem bylo vytvoření originálního formátu školní akce, která vznikla úzkým propojením Férové snídaně s programem DofE. K činnostem, jež školní fairtradová skupina už dva roky organizovala, tak přibyla další významná akce, která se zároveň stala důležitým mezníkem pro získání titulu Fairtradová škola. Spolupráce DofE a Fairtrade je zkrátka v každém ohledu velmi efektivní a smysluplná.
Jakým způsobem jste akci financovali a jak vše probíhalo?
Finanční prostředky na nákup surovin jsme čerpali z Fondu DofE. V dostatečném předstihu jsme si podali oficiální žádost, které bylo vyhověno. Do akce se aktivně zapojily zvláště studentky oboru sociální činnost, které připravily sladké a slané pochutiny obsahující alespoň jednu fairtradovou, popřípadě lokální surovinu. Program zahrnoval samozřejmě nejen ochutnávku dobrot, ale hlavně také příležitost dozvědět se spoustu zajímavých informací. Mezi návštěvníky 1. ročníku Férové snídaně s DofE jsme přivítali také hodonínského místostarostu a koordinátorku ze Zdravého města Hodonín, kteří náš nápad velmi ocenili.
Máte nějaké další doplňkové aktivity, které studenty podporují, aby myšlenky Fairtrade dále šířili?
Akcí, na nichž se učitelé se studenty podílejí a společně tak šíří osvětu ve škole i mimo ni, je celá řada. Patří mezi ně zvláště organizace „klasické“ Férové snídaně na jaře a tzv. Výstavy na stromech, která probíhá na podzim. Pro studenty jsou dále pořádány nejrůznější osvětové akce nejen na půdě školy, ale například i v Městské knihovně Hodonín či v hodonínské ZOO. Ráda bych také zmínila možnost zakoupit si fairtradové výrobky ve školním bufetu. Co se týče originální Férové snídaně s Dofe, máme v plánu ji i nadále pořádat v mateřských školách a domovech pro seniory.
Doporučila bys spolupráci i dalším školám či místním centrům DofE?
Určitě. Myšlenka udržitelnosti je zásadní a důležitá. Vědět, co kupujeme a odkud, jak funguje trh, jak se vykupuje káva a další suroviny, to jsou podstatné věci pro společnost i životní prostředí. Zrovna nedávno jsme se zúčastnili prezentace dokumentu Kávová budoucnost od Stanislava Komínka z Fairtrade Česko a Slovensko a viděli, jak těžké podmínky farmáři mají, jak se nám mění země před očima. Je velmi důležité, aby mladí lidé o tom měli povědomí a snažili se žít v souladu s přírodou.